Oranžové víno zaujme nejméně třikrát. Na prvním místě svou barvou, pak tím, jak chutná a pokud budete zvědaví, vaši pozornost může upoutat i netradiční proces přípravy. Oranžové víno je totiž jiné.Před tím než ho ochutnáte, nejlepší bude zbavíte-li se jjakéhokoliv očekávání a předpokladů, ale i předsudků. Jen se pohodlně usaďte a nechte sevínem unést.

Oranžová vína se zdají být moderní záležitostí. Jejich historie je však mnohem delší

Můžete si myslet , že oranžová vína jsou jendalším módním výstřelkem naší doby. Není to však úplně pravdou. Proces jejich výroby je znám více než 8 000 let. První stopy je potřeba hledat v Gruzii. V roce 2013 byla gruzínská cesta výroby vína dokonce zapsána na Seznam UNESCO v kategorii Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví.

 

Uvažujete o tom, že byste takové víno chtěli ochutnat? Pak se samozřejmě na prvním místě nabízí návštěva této krásné země. Pokud však za vínem tak daleko cestovat nechcete, nevadí. Novodobá historie výroby oranžových vín se totiž začala psát v Evropě během devadesátých let dvacátého století, kde si tento nápoj oblíbili hlavně vinaři zabývající se tradičními postupy výroby vína.

Dnes je toto neobvyklé víno možné sehnat i v našich končinách. Stačí jen trochu hledat

Ne každé oranžové víno je to správné oranžové víno. Pozor na to

Na výrobě, která je přece jen trochu složitější, hodně záleží. A díky tomu, jak se oranžové víno dostává stále více do povědomí, objevují se i taková, která s těmi opravdovými nemají moc společného.Přinejmenším neplatí, že čím oranžovější, tím lepší. Například Nosila od legendární biovinařky Elisabety Foradory má barvu spíše zlatavou, ale o její příslušnosti k oranžovým vínům nikdo nepochybuje.

Oranžové víno přenáší kořeny výroby vína z dávné minulosti do současnosti.

  • Chcete ochutnat něco autentického z minulosti? I to vám mohou oranžová vína dopřát.
  • Základem jsou keramické amfory zvané kvevri, které se zakopávají na několik měsíců do země. Jejich tvar je pro výrobu tohoto druhu vína zásadní.
  • Na začátku pak stojí hrozny bílého vína, které se nechávají macerovat ve slupkách i několik měsíců. Každá odrůda dává vínu svoji nezaměnitelnou barvu.
  • Na kvalitě hroznů záleží. A to proto, že se víno dělá ryze přirozenou cestou. I nepatrné zaváhaní v kvalitě tak může mít neblahé důsledky na celkový produkt.

Nezaměnitelná chuť vás zláká

K samotné ochutnávce je dobré přistupovat jako k nepopsanému listu papíru. Nesnažit se porovnávat a jen si užít chuti. Oranžová vína mívají chuť kořeněnou, mohou chutnat po ovocných čajích, kandovaných pomerančích nebo bylinkách. Některá vína mohou dokonce mít i umani chuť. Ta je velmi často základem úspěchu mnoha potravin i pokrmů a je těžké ji vytvořit. Své o tom ví i světoznámé značky jako je Hellmans nebo Heinz, jejichž celosvětová proslulost záleží právě na tom, že některé jejich základní produkty tohoto pátého elementu chuti v minulosti dosáhly. .

 

Nejlepší způsob, jak originální chuť oranžových vín chuť poznat, je ten, že je ochutnáte sami.

Ideální k asijské kuchyni.

Jste-li příznivcem asijské kuchyně, chuť oranžových vín si užijete dvojnásobně. Poprvé jen kvůli jí samotné a podruhé díky tomu, že si bude s vaším oblíbeným pokrmem rozumět. Teplota 15 stupňů Celsia se dá označit za tu nejvhodnější. Před samotnou konzumací je dobré je nechat pořádně se nadechnout, aby došlo k plnému rozvinutí jejich aromatické chutě.

Jak poznat oranžové víno?

  • Víno by nemělo být nijak sířené, filtrované ani nijak jinak upravováno.
  • Je typickým produktem vinařství zabývající se spíše biodynamickými postupy nebo přírodním vinařením.
  • Nakupujte jen v obchodech, zabývajících se prodejem přírodních a oranžovýchvín přímo. Ty dbají na to, že prodávají jen taková, kde je výrobní postup dodržen.Ta ošizená svým zákazníkům nenabídnou. Budete tak mít jistotu že v košíku máte opravdové oranžové víno.

Zaujalo vás toto netradiční víno tak, že byste ho rádi vyzkušeli? Nebo raději zůstanete u klasického vína?

Jana Černíková

Back to Top